Waardoor raak ik zo snel geïrriteerd?

Iedereen is wel eens geïrriteerd. Of het nu gaat om kleine irritaties, zoals iemand die niet door loopt of grotere frustraties zoals een collega die constant kritiek levert. Wat veel mensen zich alleen niet beseffen, is dat irritaties een spiegel naar jezelf zijn. In deze blog gaan we dieper in op waardoor jij geïrriteerd raakt, wat dit betekent en hoe je deze inzichten kunt gebruiken voor persoonlijke groei.

De dieper liggende oorzaken van irritaties

Het begrijpen van de dieperliggende oorzaken van deze irritaties kan helpen om er beter mee om te gaan. Hier zijn drie belangrijke oorzaken:

Onvervulde behoeften

Soms kan het voelen alsof je alleen maar in de weer bent voor anderen en daarbij jezelf vergeet. Het gebrek aan erkenning, waardering of gewoon tijd voor jezelf kan zorgen frustraties.

Stress en angst

Al jouw dagelijks terugkerende verantwoordelijkheden op het werk, in de opvoeding, richting je partner, familie, vrienden en andere verwachtingen leggen een bepaalde druk op je neer. De angst om het niet goed genoeg te doen of tekort schieten in je rol als ouder, partner van, kind van, enz. speelt een cruciale rol bij irritaties. Angst leidt namelijk tot stress. En stress zorgt ervoor dat je moeilijker om kunt gaan met veranderingen en je dus sneller irriteert.

Persoonlijke overtuigingen en waarden

Veel irritaties komen uit je eigen hoge verwachtingen en perfectionisme. Misschien verwacht je te veel van jezelf of anderen. Als die verwachtingen dan niet worden waargemaakt, voel je je gefrustreerd.
Wanneer iets of iemand je irriteert, is dit vaak een teken dat er iets in jouzelf speelt. Irritaties wijzen vaak op onverwerkte emoties, persoonlijke onzekerheden, of dingen van jezelf die je moeilijk vindt om te accepteren.

Hoe irritaties een spiegel kunnen zijn naar jezelf

Op die persoonlijke overtuigingen en waarden wil ik graag nog even door gaan. Het is namelijk heel vaak zo dat waar jij je aan irriteert iets zegt over wat jij graag zou willen. Hieronder geef ik een aantal veelvoorkomende irritaties en wat ze mogelijk kunnen zeggen over jou:

  1. Irritatie over rommel
    Mogelijke betekenis: Naast dat je behoefte hebt aan structuur, kan het ook aangeven dat je zelf moeite hebt met organiseren of het bijhouden van je eigen ruimte (fysiek of emotioneel). Misschien heb je zelf vaak het gevoel dat je huis niet opgeruimd is.
  2. Je ergeren aan mensen die te laat komen
    Mogelijke betekenis: Dit kan een teken zijn dat je te veel hooi op je vork neemt, waardoor je het gevoel hebt dat je constant haast hebt en weinig tijd hebt voor jezelf.
  3. Gefrustreerd zijn door mensen die niet luisteren
    Mogelijke betekenis: Het kan zijn dat je zelf niet altijd goed luistert naar anderen of misschien voel je je niet gehoord omdat je niet duidelijk genoeg uitspreekt wat je nodig hebt.
  4. Boosheid over mensen die hun verantwoordelijkheden niet nakomen
    Mogelijke betekenis: Neem jij te veel verantwoordelijkheid op je eigen schouders? Het kan ook een teken zijn dat je zelf moeite hebt met nee zeggen, waardoor je geïrriteerd raakt als anderen hun deel niet doen.
  5. Geïrriteerd door klagende en/of negatieve mensen
    Mogelijke betekenis: Misschien probeer je altijd positief te blijven en onderdruk je je eigen negatieve gevoelens. Als anderen dat niet doen kan dat leiden tot irritaties.
  6. Frustratie door gebrek aan inzet of motivatie bij anderen
    Mogelijke betekenis: Misschien heb je zelf moeite om gemotiveerd te blijven. Wanneer je dan ziet bij anderen dat ze niet hard werken of de kantjes er vanaf lopen kan dat leiden tot frustratie omdat het eigenlijk iets is wat jij ook zou willen kunnen doen, maar niet aan toegeeft.

Hoe je jouw irritaties kunt omzetten naar persoonlijke groei

Het erkennen en begrijpen van je irritaties kan een krachtige tool zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn enkele stappen om deze inzichten te gebruiken:

  • Reflecteer op je irritaties
    Neem de tijd om te reflecteren op wat je irriteert en waarom. Vraag jezelf af welke gevoelens en gedachten in opkomen wanneer je geïrriteerd bent.
  • Stel jezelf vragen
    Vraag jezelf af wat je irritatie over jou zegt. Welke onverwerkte emoties of onzekerheden spelen hier een rol. Wat irriteert je aan die ander en zou het kunnen zijn dat jij dit ook te weinig/te veel doet?
  • Werk aan (zelf)acceptatie
    Iedereen doet het beste wat in zijn/haar vermogen ligt om met de situatie om te gaan. Accepteer dat iedereen minder sterke kanten en onzekerheden heeft. Ook jijzelf. Probeer naar jezelf en anderen te kijken vanuit de visie dat je meer dan je best niet kunt doen.
Wie kan jou ondersteunen bij het analyseren?

Het omgaan met irritaties kan uitdagend zijn. Het is ook echt niet altijd makkelijk om jezelf een goede spiegel voor te houden om echt tot de kern te komen. Maar er zijn verschillende professionals en therapievormen die ondersteuning kunnen bieden:

Psycholoog
Een psycholoog kan helpen om de diepere oorzaken van je irritaties te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om er beter mee om te gaan. Ze kunnen je helpen bij het in kaart brengen van patronen en het ontwikkelen van nieuwe manieren om er mee om te gaan.

Coach
Een coach speciaal gericht op angstcoaching kan jou ondersteunen bij het inzichtelijk maken van jouw angsten, stressfactoren en daarbij samenhangende irritaties. Door deze bewustwording neemt jouw irritatie af.

Cognitieve gedragstherapie (CGT):
CGT is een therapievorm voor het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die zorgen voor irritaties. Het helpt je om je gedachten en gevoelens te onderzoeken en te veranderen.

Mindfulness en meditatie
Een mindfulness-trainer kan je technieken leren om meer aanwezig te zijn in het moment en je reacties op stress en irritaties te beheersen.

NEI-therapie (Neuro Emotionele Integratie)
NEI-therapie richt zich op het opsporen van emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen die bijdragen aan irritaties. Een NEI-therapeut gaat aan de slag om je op een snelle maar doeltreffende manier weer terug in balans te brengen door de blokkades op te heffen.
Zoek een NEI therapeut in de buurt of neem contact met me op.

Joyce Verhoeven is ervaringsdeskundige op het gebied van chronische lichamelijke klachten, stress, angsten en burn-out.

Wil jij jouw irritaties aanpakken door middel van NEI therapie?

Als NEI therapeut gaan we direct naar de kern van jouw irritaties.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.